Lavinia (38) woonde in Dubai en werd verliefd op een Arabische sjeik. Ze zouden gaan trouwen en emigreren, maar jammer genoeg verliep het anders dan ze hadden gedacht.

Lavinia: “Ik woonde tien jaar in Dubai en had de tijd van mijn leven. Het was als “Disney World voor volwassenen” en ondanks alle negatieve media ben ik een ware getuige geweest van al het goede wat Dubai te bieden had. Ik had eerst een baan bij Godolphin, een van de grootste paardentrainers in de wereld van Hoogheid Sheikh Mohamed. Daarna werkte ik op de Iconic Palm Jumeirah Island als Handover Teamleider en Senior Account Manager. Hierdoor had ik een fantastisch leven, geweldige vrienden, een mooi huis, want ik verdiende met deze baan ontzettend goed. Alles zat mee, mijn familie kwam me een paar keer per jaar bezoeken en ik leefde als een prinsesje.

In maart, tijdens de Dubai World Cup, ontmoette ik een bijzondere man die mijn leven voorgoed veranderde. Mijn familie was net gearriveerd, en samen gingen we naar een mooi glamourous plekje met een panoramisch uitzicht over Dubai. Toen we een aperitiefje dronken aan de bar, raakten mijn moeder en mijn tante in gesprek met een Arabische man. Ik zag dat mijn familie geïntrigeerd was door deze man en ik moest toegeven dat hij iets bijzonders had. Zijn uitstraling, de manier waarop hij sprak en wat hij zei, was zeer imponerend. Later ging ik met mijn moeder en tante naar mijn lievelingsrestaurant The Bouda bar. Daar liepen wij hem weer tegen het lijf. Hij heette Zayid en uiteindelijk hebben we met z’n allen gegeten. Zayid en ik zaten naast elkaar en hoe meer ik met hem sprak, hoe meer ik onder de indruk raakte van zijn charisma, zijn mannelijke handen, zijn sprankelende hazelbruine ogen en zijn grote, mooie lach. Aan het einde van de avond wisselden we telefoonnummers uit. Ik weet nog dat ik dacht: wie is deze man? Hij zal vast een paar vrouwen en zes kinderen hebben.

Smoorverliefd

Ik liet het dus voor wat het was, maar drie dagen later belde hij me op. Hij vertelde dat hij vele jaren in Hawaii had gewoond. Het was tijdens dat telefoongesprek dat mijn hart begon te bonzen. In de acht jaren dat ik in het Midden-Oosten had gewoond, had ik nooit gedacht dat ik voor een Arabische man zou vallen, maar zijn charme had me overweldigd en het feit dat mijn familie al drie dagen over hem sprak, hielp ook niet. Hij nodigde ons uit om een dagje naar Oman te gaan, een paar uur van de Verenigde Emiraten. Zayid wist precies hoe hij mensen moest entertainen en zijn warme vrolijke verschijning maakte elk moment zeer speciaal.

Een week later, toen mijn familie op het vliegtuig terug naar België stapte, waren Zayid en ik onafscheidelijk. Het duurde niet lang voordat we beseften dat we ontzettend veel gemeen hadden. Hij was een free spirit en een van de meest open minded personen die ik ooit had ontmoet. Zijn cultuur en religie stonden ons niet in de weg en de chemie tussen ons was sterker dan wat dan ook. Zijn leven bestond uit exploreren, delen en genieten, hij had een hart van goud. Wat ik vooral in hem bewonderde was dat hij nooit, maar dan ook nooit iemand veroordeelde. Hij zag altijd het beste in mensen en genoot van de kleine dingen in het leven en van een saaie dag maakte hij een onvergetelijke dag. In zijn wereld was alles mogelijk zolang je er maar diep genoeg in geloofde. Tegelijkertijd was hij heel mannelijk en voelde ik me bij hem heel beschermd.

Zayid had mij verteld dat hij als kind in de woestijn had geleefd. Hij had in mijn ogen een mysterieuze jeugd achter de rug, hoe het precies zat wist ik niet… Hij was na zijn tijd in de woestijn naar Kuwait verhuisd en tijdens de oorlog in Kuwait heeft hij meerdere vluchtelingen geholpen. Hiermee riskeerde hij zijn eigen leven meerdere malen. Hij was ook erg close met de Royal Highness families in Kuwait. Binnen een korte tijd had hij vrienden en connecties in Saudi -Arabië, Kuwait, Bahrain, de Verenigde Emiraten, en Irak. Met al deze connecties maakte hij grote businessdeals, de commissies die hij verdiende waren hoog genoeg om een paar jaar luxueus van te leven. Hij deed het ontzettend goed op financieel gebied en deelde zijn geld met mensen die het minder makkelijk hadden. Vooral de Bedouïnen uit zijn jeugd steunde hij met behuizingen, werk vinden en educatie voor hun kinderen.

Intussen reisde hij ook heel veel om de Royals tijdens hun studies in Boston te bezoeken én hij was ook nog eens eigenaar van een Limousine business. We woonden op dat moment al lang en breed samen en hadden we de tijd van ons leven. Alles was geweldig, tot de crisis begon in oktober 2008. Zayid was zeer vermogend en werd financieel zwaar getroffen. Wat hij vooral zwaar vond was dat hij zijn vrienden niet meer kon steunen en onze droom ook niet kon waarmaken. We besloten om naar New York te verhuizen, omdat Zayid daar zaken kon doen. We verkochten alles, pakten onze spullen en vertrokken richting België, een tussenstop om nog even mijn familie te bezoeken. Toen ik samen met hem op het vliegveld stond te wachten op onze vlucht, realiseerde ik me hoeveel ik van deze man hield. Dit was de man van mijn leven! We waren helemaal excited om opnieuw te beginnen in New York. Na tien jaar Dubai was het een megagrote stap, maar ik was er helemaal klaar voor. Inmiddels had hij me ook ten huwelijk gevraagd en ik kon niet wachten om zijn vrouw te worden. Zayid probeerde me echter continue iets belangrijks te vertellen, maar steeds kwam er iets tussen en hield hij zich in. Ik vroeg me af wat het was, ik zag dat iets hem dwars zat, maar wilde hem niet pushen; hij zou mij vanzelf wel vertellen wat hij op zijn hart had.

De volgende dag kwam mijn zus ons van het vliegveld halen. Het plan was om twee dagen bij haar in België te blijven, dan een paar dagen naar Amsterdam te gaan en daarna door te reizen naar New York. Bij mijn zus hadden we een superleuke tijd, we wandelden urenlang, dineerden in gezellige restaurants, en spraken veel over onze veelbelovende toekomst samen. Zayid kon niet wachten om een familie te starten, het liefst wilde hij meteen kinderen, maar ik was de verstandigste en besloot dat we nog even moesten wachten tot we ons nieuw leventje hadden opgebouwd.

Surrealistische, boze droom

Alles was klaar voor ons om een paar dagen later te vertrekken: we hadden een appartement gehuurd in New York en ons leven zou compleet veranderen. De dag dat we zouden vertrekken, werd ik echter wakker met een griep. Zayid stelde voor dat we even in de sauna zouden gaan zitten, dat zou mijn verkoudheid goed doen. Zo gezegd zo gedaan. Terwijl hij vertelde dat hij zo van de sauna hield, besloten we na vijf minuten stomen er toch maar even uit te stappen. Op dat moment viel Zayid op de grond. Ik ving ik hem net op, wist niet wat er aan de hand was en dacht dat hij was flauwgevallen. Maar toen ik hem op de grond legde en zijn gezicht zag, besefte ik dat het foute boel was. Ik schreeuwde het uit naar mijn zus. Ze kwam aanrennen en we gaven hem mond op mond beademing tot de ambulance arriveerde. Gelukkig is mijn zus stewardess bij de KLM en dus goed getraind in het reanimeren. We konden zijn hartslag aanhouden tot de ambulance arriveerde, maar jammer genoeg was dit een uur later en mocht hun hulp niet meer baten. Zayid overleed in mijn armen. Deze fantastische man van 38 jaar oud, verdween van het een op het andere moment uit mijn leven. Ik was kapot. Hoe had dit kunnen gebeuren? Had hij een hartprobleem, was het de stress, was het zijn tijd? Alleen god zal het weten. Het was als een boze, surrealistische droom en ik kon niet geloven dat in slechts een paar minuten mijn hele leven compleet op z’n kop stond. Nu, negen maanden later, geloof ik nog steeds niet wat er is gebeurd.

Zayids familie kwam meteen over naar België. Zijn lichaam werd teruggevlogen naar Kuwait, zijn geboorteland; al zijn familie, vrienden, sheiks, en prinsen van het Midden Oosten wachtten hem op. De begrafenis duurde vier dagen, en ging gepaard met vele ceremonies in Kuwait, Dubai, Bahrain, Irak en Saudi en Hawaii. Iedereen was in diepe rouw. Zayid ontmoeten en verliezen heeft mijn hele leven veranderd. Het was als het vinden van je andere helft, het gevoel dat alles in je leven compleet is en vervolgens uit elkaar valt. Na zes weken ging ik terug naar Dubai, wat waarschijnlijk de moeilijkste tijd in mijn leven was. Ik rouwde samen met Zayids vrienden en familie. Op elke hoek van de straat zag ik onze herinneringen en barstte ik in tranen uit. Achteraf ben ik hem dankbaar dat hij mijn levenspad heeft gekruist en me zoveel waardevolle lessen van het leven heeft geleerd. Ik denk ook dat hij mij op het juiste pad wou zetten, wat inhield dat ik Dubai achter mij moest laten.

Eenmaal thuis bij mijn familie in Belgie kreeg ik een enorme brake down. Ik had wel eens gehoord van mensen over paniek en angstgevoelens, maar kon me er nooit iets bij voorstellen. Nu zat ik er middenin. Ik kon niet eens de straat op, auto rijden, wijn, koffie of thee drinken: alles was te stimulerend. Mijn lichaam zat vol adrenaline van de shock. Antidepressiva wilde ik absoluut niet slikken, want door afhankelijk te worden van een medicijn zou ik me nog slechter voelen. Ik probeerde homeopathische middelen, deed veel yoga en mediteerde elke dag. Daarbij las ik spirituele boeken en liep meerdere uren per dag. Binnen een paar weken voelde ik me al iets beter en besloot ik een wereldreis te maken. Ik wilde even ontsnappen aan alle ellende. Mijn route was: Bali, Perth, Melbourne, Sydney, Hawaii, New York en Montreal. Terugkijkend op alles besef ik dat ik wilde vluchten, maar helaas kon ik niet vluchten van mijn verdriet, het achtervolgde me overal waar ik ging. Mijn stop in Hawaii was bijzonder, omdat ik alle vrienden van Zayid ontmoette over wie hij me zoveel had verteld. Maar mijn verblijf in Australie was een totale openbaring: ik ontmoette daar een vriendin van Zayid die mij vertelde dat Zayid… de zoon was van een zeer belangrijke Hoogheid uit het Midden-Oosten!

Ik kon mijn oren niet geloven. Nu begreep ik het. Al die tijd dat we samen waren geweest, had hij me dit dus willen vertellen, maar dat was hem niet meer gelukt. Zayid had lang voordat hij mij ontmoette afstand van zijn koninklijke familie genomen, vanwege een onenigheid, aldus zijn vriendin. Daarom was hij naar Kuwait gegaan. Ik was geschokt door dit nieuws, er ging van alles door me heen. Maar anderzijds: wat had ik eraan?! Zayid was er niet meer! En of hij nu wel of geen ‘Hoogheid’ was: ik miste hem nog steeds ongelofelijk veel.

De een na laatste stop, New York, was het meest confronterend. Ik herinner me dat ik op de straten van deze immense stad liep, verlaten en verzonken in gedachten bij Zayid. Soms deed ik alsof hij nog naast me zat en sprak ik tegen hem. Soms kon ik hem zelfs ruiken, alsof hij echt nog bij me was. Ik wist dat als er maar iets was wat hij kon zeggen, het zou zijn: “Honey be strong, move on and live your life” en ik wist dat ik dit moest doen. Gelukkig vond ik de innerlijke kracht om te luisteren naar mijn gevoelens. Aan het einde van mijn wereldreis vroeg ik me af waar het allemaal om draaide. Ik besefte dat de mensen die ik lief had, mijn familieleden, het belangrijkste in mijn leven waren. Ik wilde mijn moeder oud zien worden en mijn nichtjes en neven zien opgroeien en van mijn broer en zus genieten. Daarom ben ik na tien jaar Dubai teruggegaan naar België. Ik weet nu hoe kort het leven kan zijn en dat je van elke moment moet genieten en alles moet doen wat je wilt. Zayid had zijn leven precies geleefd zoals hij dat wilde. De belangrijkste les die ik heb geleerd is dat je niet moet zoeken naar het geluk dat je wilt hebben, maar dat je moet genieten van het geluk wat je al hebt. Geluk is niet afhankelijk van wat er gebeurt maar van hoe we er mee omgaan. Het was ontzettend moeilijk om afscheid van Zayid te nemen, maar ik heb heel veel geluk gehad dat ik hem heb mogen meemaken.”

Waardeer dit artikel

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.[paytium name=”Eenmalige donatie Nathalie Driessen” description=”Eenmalige donatie Nathalie Driessen”] [paytium_dropdown label=”Ik doneer” options=”1,50/5/10/25/100/250″ options_are_amounts=”true” /] [paytium_total label=”Mijn gekozen donatie” /] [/paytium]