Waardeer dit artikel

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.[paytium name=”Eenmalige donatie Nathalie Driessen” description=”Eenmalige donatie Nathalie Driessen”] [paytium_dropdown label=”Ik doneer” options=”1,50/5/10/25/100/250″ options_are_amounts=”true” /] [paytium_field type=”email” label=”Mail (niet verplicht)” required=”false” /][paytium_total label=”Mijn gekozen donatie” /] [/paytium]

We want it all: een leuke relatie, kinderen, uitdagend werk, een fijn, schoon huis, een goed salaris. Maar tegen welke prijs? Uitputting is van dagelijkse orde en de rust is zoek. Evenwicht vinden dus, maar hoe?

Vraag je eens af wanneer je voor het laatst echt met je partner geknuffeld of wezenlijk contact hebt gehad. Of tijd voor jezelf, in elk geval een dag of twee. Een beetje hebt gelummeld, iets hebt gedaan wat je al heel lang wilt doen. Lol hebt gehad met je kinderen, van ze hebt kunnen genieten, zonder tijdsdruk, een opengeklapte computer omdat je moet werken, social media scrollen, omzet moet draaien of targets moet halen. Hoewel, moeten? Vaak wíllen we het vooral, omdat we mooi willen wonen, op vakantie willen, leuke kleren willen kopen en er een fijne levensstijl op na willen houden. Daarbij leven we in een maatschappij waarin het individu steeds belangrijker wordt. We móéten onszelf tegenwoordig ontplooien, want wat anders is het nut van ons bestaan? Dirk De Wachter, psychiater-psychotherapeut publiceerde onlangs het boek Borderline Times en zegt: ‘We leven in een tijdperk dat als verplicht levenscrescendo aan elk individu meegeeft ‘zichzelf te ontplooien’ en ‘zichzelf te realiseren’.  Dat beschouwen we als een verworvenheid, maar we betalen ook de prijs van de ‘alleenheid’.’

Nu slaat hij er misschien wel in door, want we zijn juist heel blij dat ook vrouwen zichzelf in deze tijd ontplooien en daarvan mogen genieten. Anderzijds heeft hij een punt. Want we maken nog maar weinig tijd voor onszelf en anderen. Natasja, moeder en freelance journalist (39) weet er alles van: “Met twee kleine kinderen van twee en vier en vier dagen werken per week blijft het zoeken naar de balans. Al merk ik dat ik er steeds beter in word. Ik probeer een strak schema aan te houden. ’s Avonds liggen de kinderen om half acht in bed, zodat de avonden van ons zijn, maar regelmatig beland ik toch weer achter die computer en val ik om tien uur uitgeput in slaap. Gelukkig zijn die avonden wel rustig. Vaak lees ik een boek of een tijdschrift. En ik doe een keer per week yoga, een ware lifesaver. Toch heb ik altijd het gevoel dat ik als een kip zonder kop in de rondte ren. Leuke dingen doen schiet er vaak bij in en er ontstaan ruzies met mijn partner door de alledaagse stress. De tijdsdruk zorgt voor een kort lontje. Ik haal veel voldoening uit mijn werk maar hoe doe ik alles vrolijk tegelijk? Een leuke moeder en partner zijn, mijn werk goed doen, en ook nog voor mezelf zorgen? In feite ben ik een slachtoffer van mijn eigen hoge eisenpakket. Ik wil onafhankelijk zijn, wonen in een huis met tuin in een goede buurt met goede scholen. Nu ben ik geheel bereid om dat prijskaartje te betalen, maar soms vraag ik me af: tegen welke prijs? Dat ik straks misschien overspannen ben of onze relatie stuk gaat?”

Maandelijks balansboek

Natuurlijk kan Natasja ervoor kiezen om haar leven heel anders in te vullen. Te hoge kosten? Dan maar bezuinigen zodat je niet zo hard hoeft te werken. Minimaliseren. Natasja: “Makkelijker gezegd dan gedaan. Als we ons huis in de crisis verkopen hebben we een restschuld. Verhuren kan ook niet want dan krijgen we geen renteaftrek meer terug. En weet je? Ik wíl ook in de grote stad wonen, lekker op vakantie gaan met de kinderen en kunnen genieten van een avondje uit eten. Dus stap ik in die sneltrein, al vraag ik me af of ik het wel aan kan.”

Lieke Meertens (33) zat ook in die trein maar besloot eruit te stappen toen ze een burn out kreeg. Ze is nu vooral bezig met de balans in haar leven vinden en geeft goede adviezen op haar website www.beblissed.nl en is redacteur psychologie bij Life Tree Academy www.lifetreeacademy.com voor wie ze stukken schrijft over gezond en gelukkig leven: “Ik was continue bezig met anderen pleasen en de eisen van de maatschappij opvolgen. Als eindredacteur werkte ik vijftig uur per week. Ik dacht dat ik gelukkig was want ik verdiende veel geld, had samen met mijn vriend een mooi koophuis: dat zou toch voldoening moeten geven? Daarentegen voelde ik me leeg, want eigenlijk lag het werk wat ik deed niet naar mijn hart. Vlak voor mijn dertigste volgde een burn out. Vanaf dat moment ben ik heel zuinig gaan leven. Ik hoefde geen houten vloer of dure meubels of vijftig mooie jurkjes, dat maakte me uiteindelijk toch niet gelukkig. Met mijn baan ben ik gestopt en ik ging terug naar drie dagen werken per week freelancen. Ik verdiepte me in yoga en meditatie en keek vooral naar wat me écht energie gaf en gelukkig maakte, namelijk mijn blog waarin ik allerlei tips geef hoe je in balans kunt blijven. Wat mij helpt is om elke maand in een ‘balansboek’ op te schrijven wat mijn geluksmomenten van de afgelopen maand zijn en wat ik graag zou willen doen in de volgende maand. Denk aan: een etentje met een vriendin of een wandeling op het strand. Wat zijn mijn vijf grootste verlangens? Snel schrijven, vanuit mijn hart, zonder nadenken! Natasja zou door dit te doen erachter kunnen komen of ze nog een paar jurkjes wil of een opdracht wil afslaan en in die tijd die ze overhoudt naar het park wil gaan. Even niks te doen, écht dúrven genieten. Allebei is prima – het gaat erom wat zij diep in haar hart wil doen. Je kunt wel alles hebben, maar niet alles tegelijk! Dus soms is het ook even accepteren dat op dit moment sommige zaken in je leven op een lager pitje staan. Die komen straks wel weer. Keuzes maken dus. En als jij kiest voor de sneltreinvaart, ambitie en luxe: accepteer die keuze dan ook. Besef: dit is de drukste periode van mijn leven, daar hoort een worsteling bij. Maar kijk eens wat ik allemaal voor elkaar krijg! Daar ben ik heel trots op. Geef jezelf wekelijks of dagelijks een peptalk.”

Meer genieten

Nog een goeie tip van Lieke is om elke dag even, al is het drie minuten, te mediteren of een yogaoefening te doen. Lieke: “Dit geeft zoveel rust. Je hoeft echt niet een uur yoga te doen om in balans te blijven. Wees niet te perfectionistisch. Probeer ook elke dag te genieten van bijvoorbeeld een maaltijd of een fietstocht naar je werk. Te relativeren, pauzes in te lassen. Social Media is een enorm storende factor, maar velen van ons hebben het nodig voor werk. Ik ook. Pushberichten op mijn mobiele telefoon heb ik uitgezet, ik mag slechts drie keer per dag van mezelf kijken. Voor de Social Media-junks is er Selfcontrol op internet; een programma wat je kunt downloaden en waarmee je bijvoorbeeld twee uur niet op bepaalde sites kunt komen. Ideaal! Verder is mindfullness door de dag heen belangrijk. Tijdens het werk even je voeten allebei op de grond zetten zodat je de aarde voelt. Goed doorademen waardoor je in je lichaam komt in plaats van in je hoofd. Of even een kopje thee drinken en bewust genieten van dat kopje thee. Het gaat erom dat je de dag prettig beleeft en niet doorbuffelt en doodop in je bed neervalt. Ook ’s avond na het werk kun je genieten. Denk aan na het eten een wandeling maken in de natuur of een boek lezen in plaats van geestdodende TV kijken. Of gezellig met vrienden afspreken. Als laatste is gezond eten, goed slapen en regelmatig bewegen de basis van alles. Klinkt heel saai, maar dat is wel het allerbelangrijkst.”

Ook Marja (39) koos voor een rustiger bestaan. Ze werkt drie dagen bij een reisbureau en heeft drie kinderen. “Nu mijn kinderen allemaal uit de luiers zijn, wordt het rustiger. Ik heb geleerd om mijn rustmomenten te nemen, meer in het hier en nu te leven. Ik werk niet meer fulltime, tennis twee keer per week met vriendinnen om stoom af te blazen en laat af en toe het huishouden een zooi, zodat ik lekker een tijdschrift kan lezen. Het hoeft niet perfect te zijn. Opvang voor de kinderen en hun agenda blijft wel een uitdaging. Dat alles op elkaar afstemmen zorgt nog wel eens voor een kort lontje en ik vraag me soms af hoe ik juist op die momenten rustig blijf.”

Ritme is rust

Een goed dagritme zou zeker helpen. Duidelijke planning geeft rust, maar dat schiet er voor veel mensen ook vaak bij in. Marli Huijer, hoogleraar Filosofie van Cultuur, Politiek en Religie schreef het boek Ritme – op zoek naar een terugkerende tijd en zegt: ”Vroeger hadden we een heel vaste structuur. Zondag was rustdag, zaterdag boodschappendag. Het was afgestemd op het traditionele gezin waarin de man fulltime werkt en de vrouw thuis voor de kinderen zorgt. We zijn dit in vrij snel tempo aan het loslaten omdat vrouwen nu ook werken. Niet erg, maar het probleem is dat we in een soort overgangsfase zitten waarin we nieuwe ritmes moeten vinden. We werken vaak allebei en daarnaast moet ook nog het huishouden en de eventuele zorg voor de kinderen worden gedaan. Omdat de Nederlandse vrouw vaak parttime werkt, neemt ze een enorme hoeveelheid verplichtingen op haar nek, zo’n vijf uur per week meer dan vroeger. Veel individuen proberen extra tijd te creëren door ’s avonds en in het weekend te werken, maar eigenlijk zorgt dit voor nog meer onrust en tijdsdruk. Bijna niemand slaagt erin een nieuw ritme te vinden. Empirisch onderzoek laat zien dat stellen met de traditionele verhouding het minste last hebben van die tijdsdruk. Gelukkig is het zo dat de groep tweeverdieners die een gelijke hoeveelheid uren werken op nummer twee staan. De vrouwen met kleine parttime banen naast mannen met fulltime banen zijn het slechtste af wat tijdsdruk betreft, omdat zij alles tegelijk moeten doen. Maar laten we alsjeblieft niet terug naar af gaan. Ik vind het juist hartstikke goed en gezond dat vrouwen meer zijn gaan werken. Ook voor de kinderen, omdat ze op de crèche hun sociale vaardigheden kunnen verbeteren. Werk en zorg is heel goed te combineren. Ten eerste is het goed om alles op elkaar af te stemmen. Dat betekent niet dat je ‘alles wat moet’ als eerste moet plannen, maar vooral dat je juist de leuke dingen, de hoogtepunten in je leven, eerst moet plannen, als een soort ankerpunt waar je naar kunt uitkijken. Wil je jouw relatie leuk houden? Plan voor een jaar lang jullie uitjes! Creëer hier ritme in, en plan de ‘moetjes’ eromheen. Waarin vind je rust? Wat vind je leuk? Hoe kun je ervoor zorgen dat je leven en je relatie waardevol blijven? Het ritme wordt meestal bepaald door allerlei verplichtingen maar je kunt het beter omdraaien! Het hoeft geen cent te kosten. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je elke vrijdagochtend tot elf uur uitslaapt met je partner. Ook als je kinderen hebt: breng ze naar de crèche en kruip daarna weer samen in bed. En zorg dat je dit elke week doet. Breng er rust in. Die regelmaat geeft dat je alle andere dingen kunt variëren en die rust- en geluksmomenten zorgen ervoor dat je jouw hectische leven beter aankunt.”

Verschenen in Flair.