‘Als die workout-hype zo doorgaat, gaat dat ten koste van de fysieke en mentale gesteldheid van veel mensen’

Personal traineer, Fitness- en Leefstijlcoach Kasia Rain trainde de modellen van Hollands Next Top Model. Door haar eigen voormalige eetstoornissen heeft ze haar levensstijl compleet omgegooid. Haar missie? Iedereen helpen gezonder te leven zonder al die workout-hypes en gekke diëten.

Kasia: “Rond mijn twaalfde levensjaar ontstonden mijn eetstoornissen. Ik groeide op zonder vader in Polen. Mijn moeder was druk bezig met geld verdienen waardoor niemand echt op me lette. Doordat ik op mezelf werd teruggeworpen, kreeg ik verkeerde vrienden en zocht ik liefde op verkeerde plekken. Ik was jong, onzeker, zag al die mooie, zogenaamde perfecte vrouwen op TV en dacht, zo wil ik ook worden: superknap, dun, perfect, en geaccepteerd. Natuurlijk weet ik nu dat niemand perfect is. Maar als jong meisje denk je, als ik aan bepaalde maatstaven voldoe, word ik pas écht gelukkig.. Ik was verre van dik, maar at ongezond, denk: pizza’s en snoep. Als tegenhanger at ik de volgende dag bijna niks en zo klooide ik wat aan. Op mijn veertiende was ik echt obsessief bezig met eten. Als ik een dag niet gegeten had, was ik heel trots dat ik dat kon, want eigenlijk dacht ik dag en nacht aan lekker eten. Men denkt altijd dat anorexiapatiënten een hekel aan eten hebben, maar ze zijn juist geobsedeerd met eten en denken er de hele dag aan, om zich hier vervolgens schuldig over te voelen. Wat ik niet mocht, wilde ik júist. Dan ging ik naar de winkel en raakte ik al dat lekkere eten aan, om het vervolgens niet te kopen en wow, wat voelde ik me dan sterk. Soms verloor ik de controle. Een paar jaar later begon ik met overgeven, ik belandde zelfs een tijdje in het ziekenhuis. Ik woog nog maar 32 kilo en was zó ziek waardoor ik alleen nog maar aan het infuus kon liggen. Verplichte sessies met een psycholoog volgde en mijn moeder week geen seconde van mijn zijde. Na een paar dagen kwam ik eruit, maar een tijdje later belandde ik wéér in het ziekenhuis omdat ik in een keer heel veel had gegeten. Enorme buikkrampen en bloed overgeven was het gevolg. Pas toen wist ik dat ik een eetprobleem had. Voor die opnames werd ik boos wanneer mensen vroegen of het wel goed ging. Zelfs wanneer mijn moeder vroeg of ik wel gegeten had, zei ik ‘ja’, terwijl het in de prullenbak lag. Maar na die tweede opname was het klaar. Ik keek in de spiegel, zag een opgezwollen, ongezond gezicht, en dacht: wie ben ik? Ik was mezelf letterlijk kapot aan het maken.

Destructieve workout hype

Vanaf dat moment draaide ik de knop om en begon mezelf te verdiepen in voeding en gezond leven. Ik wilde écht beter worden. Ik volgde een opleiding waarmee je diëtist kan worden en ging naar een psycholoog. En ik volgde seminars en leerde over de werking van de schildklier die bij mij behoorlijk beschadigd was. Ik kwam ook in aanraking met yoga, een totale eye-opener voor me, vooral Vinyasa en Ashtanga yoga. Daarna volgde nog pilates en fitness. Intussen was ik 21 jaar en al naar Nederland verhuisd, omdat mijn moeder hier woonde. Nu leef ik compleet anders. Gebalanceerd. De ene dag doe ik yoga, de andere dag fitness. Ik voel me zóveel beter dan voorheen. Daarom ben ik graag een rolmodel voor andere meiden wil ik en mijn passie delen. Ik wil laten zien dat je jezelf niet hoeft uit te hongeren om aan maatstaven te voldoen en dat je geen workout hypes hoeft te volgen. Modellen komen bij een agency en daar wordt ze verteld dat ze moeten afvallen, maar niet hóe ze dat moeten doen. En dáár ligt het gevaar. Sommigen van hen stoppen simpelweg met eten of doen gekke diëten. Of ze gaan heel hard trainen van de een op andere dag. Ze ontwikkelen een obsessie.

Enkele, met name Amerikaanse modellen, eten zelfs ronde watjes op die opzwellen in hun maag, zodat ze een vol gevoel krijgen. Ook gewone meiden zien bepaalde modellen of fitgirls op social media en willen op hen lijken, ten koste van zichzelf. Ze gaan zichzelf letterlijk kapot fitnessen waardoor hun lichaam compleet uitgeput raakt. Die fitgirls kunnen positief zijn en mensen motiveren om van de bank af te komen, maar je moet een rolmodel alleen gebruiken ter inspiratie, je moet niet hem of haar willen worden. Ik zeg altijd: blijf bij jezelf! Die zogenaamde fitgirls zijn overigens meestal professioneel sporters die body building of fitness wedstrijden doen en hiervoor betaald worden. Jonge meiden kijken hier tegenop en verwarren dit met ‘gezond leven’. Ze willen ook die sixpack. Met sporten is niks mis, als je het maar doet om je beter en fitter te voelen, niet omdat je denkt dat je er dan pas ‘bijhoort’. Sommige meisjes zijn zó gefocused op sporten en diëten, dat het gevaarlijk wordt. Ze raken geïsoleerd van iedereen, want alles draait om de sportschool en eten. Een verjaardag of etentje met vrienden is er niet bij, omdat ze geen taart willen eten. Deze leefstijl kun je niet lang volhouden, je berokkent je lichaam alleen maar schade aan. Op een bepaald moment krijgen ze een terugval en voelen ze zich zwak of een loser en lopen ze blessures op. Vervolgens gaan ze nog extremer sporten om hun doel te behalen. Zo van: alles of niets. Ik zeg: de balans opzoeken is het antwoord. Goed gezond eten en een paar keer per week sporten dus, maar niet elke dag! Bouw rustig een leefstijl op die je kunt vasthouden. Gril je vlees eens in plaats van het te braden. Of eet een keer quinoa in plaats van aardappelen met jus, maar wees er niet de hele dag ermee bezig. Met kleine stapjes kun je steeds bewuster worden en doordat je je beter voelt, raak je ook gemotiveerd om meer te weten over een gezonde leefstijl.

Luisteren naar je lichaam

Speciaal voor modellen heb ik nu een DVD uitgebracht; de Model body workout DVD. Zo kunnen modellen, thuis op een goedkope manier een gezonde training volgen, speciaal gericht op lange spieren. Een tijdje terug ben ik in gesprek geraakt met Endemol voor Hollands Next Top Model. Ik kon modellen helpen de juiste maten te verkrijgen, op een gezonde manier, waardoor ze niet in de verleiding komen om gekke diëten of workout hypes te volgen. Naast het programma help ik eigenlijk iedereen. Sommige mensen hebben echt problemen en we proberen samen de balans te vinden. Je kunt niet simpelweg tegen mensen zeggen: ‘Je moet even lekker eten of afvallen’. Ik heb zelf een eetstoornis gehad dus ik weet dat. Ik praat met ze en ik begrijp ze. Het gaat natuurlijk ook om discipline, motivatie, begrip en inzicht in jezelf hebben. Als je droom ‘model worden’ is, vereist dat enige aanpassing op eetgebied, maar wél op een gezonde en slimme manier.

Ik heb de modellen van Hollands Next Top Model geleerd hoe ze gezond kunnen koken en zoetigheid kunnen vervangen voor ander voedsel zoals rozijnen of gedroogd fruit. Of hoe je te veel koolhydraten kunt vermijden. Ik maak bijvoorbeeld courgettepasta in plaats van echte pasta, lekker met kip of tomatensaus. Alle gerechten komen uit mijn nieuwste kookboek ‘Healthy and Simple with Kasia Rain’ met 40 ontbijt, lunch en diner- recepten. Ze zijn super simpel om te maken. Ook hierin probeer ik de balans te vinden; je wordt namelijk niet dik van koolhydraten in de vorm van een of twee bruine boterhammen of van een paar aardappels. Wel van ‘te veel’ koolhydraten of suikers. En van gemanipuleerd voedsel zoals Mac Donalds voedsel. Er is niks mis met een hamburger, maar eet liever een échte verse hamburger met biologisch vlees en groenten. Of speltbrood in plaats van tarwe of wit brood. Je lichaam verdient goed eten! Als die workout hype zo doorgaat, gaat dat ten koste van de gezondheid en geestelijke gesteldheid van veel mensen. Je wordt hartstikke onzeker wanneer je zulke hoge doelen stelt aan jezelf en je kunt er heel depressief en ongelukkig van worden. Train voor jezelf, niet voor anderen. Geef jezelf die bevestiging in plaats van het te zoeken bij je social media vrienden. Je kunt best een keer per week pizza eten, als je er maar als je maar niet schuldig over voelt. Het moet wel leuk blijven hè? Luister naar je lichaam, zoek de balans door middel van gematigd trainen en gevarieerd, gezond eten. Don’t beat yourself up. Ik ga ook langs bij Amsterdamse scholen om voorlichting te geven aan meisjes met over- en ondergewicht. Mijn missie is om zoveel mogelijk meiden te kunnen helpen.”

Voor meer info, zie: www.kasiarainfitness.com

Dit artikel is verschenen in Grazia (2015)