Op Tinder een écht leuke vrouw vinden, is niet makkelijk. De dames zijn veeleisend en onbeschaamd. ‘Ze openen meteen je broek’.

‘Veertigers vertellen op voorhand al wat ze met me willen doen’

Wouter (36), vader van twee kinderen: “Op Tinder zie je werkelijk van alles. Vrouwen met rammelende eierstokken, boze exen of vrouwen in de schuldsanering die meteen bij me willen komen wonen. Ze denken dat ik ze kan redden omdat ik twee kinderen, een eigen huis en leuk werk heb. Als mijn hoofd ze ook nog aanstaat, ben ik de perfecte match maar daar zit ik natuurlijk niet op te wachten. Dan is er nog de garde huiverige vrouwen; slachtoffers van getrouwde mannen op Tinder die een bijvrouw zoeken. Dergelijke mannen hebben maar één insteek: we gaan op date en daarna woon ik je uit. Als ik dat hoor, ben ik heel netjes. Ik stuur geen piemelfoto’s. Ik wil eerst iemand rustig leren kennen, maar een hoop vrouwen willen gek genoeg best snel sex.

Een tijdje terug belandde ik bij een beauty op de bank. Ze pakte plots mijn hand en zei: ‘Ik wil je’. Toen ik schrok en zei: ‘Laten we rustig aan doen’, reageerde ze boos en teleurgesteld. Het verwarde me compleet. De een zo huiverig, de ander zo hitsig of agressief in haar benadering. Veertigers vertellen op voorhand al wat ze met je willen doen. Je kunt ze niet allemaal in hokjes stoppen, ik zie ook heus leuke vrouwen die niet meteen met de benen wijd gaan. Laatst had ik eindelijk iemand ontmoet. Ze weet wat ze wil, zit niet in de schuldsanering en ging niet zomaar overstag. Wie weet wordt het wat.”

‘Vrouwen komen véél te snel to the point

Tiejo (39): “In de afgelopen maanden heb ik een heel andere kant van vrouwen leren kennen op Tinder. Zelfstandig, door schande en schade wijzer geworden, en ze hebben loeihoge eisenlijstjes, vooral in Amsterdam. Ik noem het de ‘inquisitie’. Manlief moet intelligent, grappig en succesvol zijn, weten wat hij wil, er goed uitzien, en ga zo maar door. Misschien komt het omdat de kwaliteit hier hoger is dan elders; jonge vrouwen hier zijn sprankelend, hoogopgeleid, energiek, maar ook kritisch. Ze willen ook meteen weten of je méér wilt dan sex. Vervolgens willen ze dat je ze verovert, terwijl ze heel zelfstandig zijn. Dat vind ik verwarrend. Eerst moeten ze old skool het hof worden gemaakt, maar als ik dat doe, ben ik te eager. Laatst had ik een geweldige avond en kapte ze het de volgende dag af. Dus ik dacht: oké, gas terug. De volgende vrouw hield ik op afstand, waarop ik te horen kreeg dat ik er niet serieus genoeg in stond.

Was will das Weib, in vredesnaam? Je moet elkaar toch tijd geven? Ondanks alles blijf ik verslaafd aan Tinder. Het is zo leuk om te swipen. Ik zoek een zelfstandige vrouw, maar ze moet me niet onzeker maken met zo’n enorme checklist waaraan ik moet voldoen. Bovendien moet het gevoel groeien. Als een vrouw op een tweede date al afhaakt omdat ik haar niet ten huwelijk vraag, denk ik: hoezo? Tinder is een algemene mismatch tussen de verwachtingen van mannen en vrouwen, júíst omdat het zo vrijblijvend is. Mannen als ik willen het liefst rustig aankijken hoe het gaat, vrouwen daarentegen komen véél te snel to the point.”

‘De rollen zijn omgedraaid’

Michel (46):“Vrouwen zijn tegenwoordig zo direct. Heerlijk hoor, enerzijds, maar iets minder mag ook wel. Voor de regelmatige one night stands hoef ik weinig te doen, het gebeurt meestal diezelfde avond nog. Eerst even Whatsappen, chatten, dan afspreken. We drinken wat, praten wat en vervolgens laat ik me meevoeren en gaan we met elkaar naar bed. Ja, de rollen zijn omgedraaid. Het liefst wil ik een relatie want ik ben al een tijdje alleen, maar Tinder is oppervlakkig. Het is de lust die de boventoon voert. Intussen zoeken we allemaal koortsachtig naar die ware, maar het genot van snelle sex vormt tegelijkertijd het probleem. Want na een orgasme lijkt alles anders en wil ik het liefst zo snel mogelijk naar huis. De volgende ochtend ontvang ik steevast een appje met: ‘Ik doe het anders nooit zo snel, hoor.’ Yeah right , denk ik dan.

Een paar jaar terug waren er veel meer serieuze mensen op Tinder. Nu lijkt het zowaar een vleesmarkt. Iedereen consumeert elkaar en die enorme etalage geeft onrust. Al dat gemail en ge-app met al die gescheiden moeders of beschadigde vrouwen met psychische problemen.. Leuke carrièrevrouwen geven me ijdele hoop, dus hup, dan duik ik weer in de grote Tinderspeeltuin. En juist wanneer ik meer wil, zit het er niet in. Laatst ontmoette ik iemand waarvan ik dacht; dit kan écht iets worden. Vervolgens werd ik nooit meer geappt. Ik voelde me zó lullig! Vrienden van me zijn er net zo klaar mee als ik en toch chatten we door, voor het gemak, de gezelligheid.. Even vergeet je je eenzaamheid.”

‘Je doet als man écht je best, vervolgens word je bijna gecastreerd!’

Mario (42, vader van een kind): “Wat de vrouwen die ik ontmoet heb op Tinder vragen en werkelijk wíllen, blijken twee compleet verschillende dingen. Ze hebben het – naast de juiste lengte en een volle bos haar – over tedere eigenschappen. ‘Zachtaardig. Maar ook stoer’. In de praktijk ervaar ik dat ze vooral verlangen naar een man die hen leidt. Die krachtig is, al zijn ze zelf nog zo zelfstandig. Ze sturen een verwarrende boodschap de wereld in en dat maakt het ingewikkeld voor iedereen. Ik heb het zelf op date meegemaakt. Ik gedroeg me als een goedzak, stelde me lief op, zoals ik dacht dat mijn date van mij verlangde. Vervolgens werd ik ‘softie’ genoemd. We liepen langs een stelletje vervelende, luidruchtige jongens op straat. Ze verwachtte dat ik die jongens aansprak. Nog voordat ik iets kon zeggen, zei ze dat ik de ballen niet had om haar te beschermen. ‘Ik wil een sterke kerel die de rust bewaart als ik in de stress schiet’, riep ze verontwaardigd. Haar verwachting an sich was niet zo gek, maar mannen hebben geleerd dat je niet meer ‘de baas’ mag zijn, dat je gelijk bent aan vrouwen, terwijl we natuurlijk wel gelijkwaardig zijn, maar niet gelíjk.

Ik wil een vrouw die mij de ruimte geeft om een echte man te zijn, in plaats van er zo bovenop te zitten en zelf alles te initiëren. En die me er vervolgens op afrekent dat ik het niet goed doe. Je doet als man écht je best en vervolgens word je bijna gecastreerd! Wij moderne mannen zijn hier simpelweg niet op voorbereid.”

‘Ze eisen dat je ze onderhoudt’

Roelof (45): “Een behoorlijk aantal dames op Tinder maakt een duidelijk statement: ‘Ik houd van status en zoek een vent met geld’. Ze staan met Guccitasje, tuttenhondje en dikke wagen op de achtergrond op de foto. Ik heb een normaal salaris en pas dus niet in hun plaatje, maar gek genoeg ‘liken’ deze prinsesjes me wel. Misschien vanwege mijn uiterlijk. Alles draait om zien en gezien worden. Een aantal van hen ‘likete’ ik, omdat ze mooi waren. Stom, want op hun golddigger-mentaliteit knap ik enorm af. Sommige moederende vrouwen stellen in hun tekstje zelfs de eis dat een man hen onderhoudt. Ongelofelijk, toch? Een keer dacht ik dat ik een normale vrouw had gevonden, tot we op date gingen. Ze nam me mee naar een of andere dure, hippe club in Amsterdam, waar haar vrienden ook waren en bestelde sushi en champagne. Ik zei: “We doen wel fifty fifty hè?” Ze keek me aan alsof ik gek was. Waarom konden we niet samen naar een gewone, rustige tent gaan, waar we elkaar beter konden leren kennen?, dacht ik. Dat gebeurt me geen tweede keer.

Ik zoek een rustige, verzorgende vrouw die met beide benen op de grond staat. Ze moet haar eigen leven leiden, haar eigen boontjes doppen. Op hetzelfde level zitten als ik. Die brutale profieltekst op Tinder kan ze maar beter achterwege laten en dat mondige gechat ook. Dat kan heel anders overkomen dan ze bedoelt. Als ze in de kroeg zo tegen me zou praten, zou ik zeggen: wat ben jij voor een raar mens?”

‘Ze nemen je alleen mee naar huis als zíj daar zin in hebben’

Gideon, vader van een kind (46): “Tinder werkt verslavend. Ik vraag me altijd af of er niet een nóg leukere vrouw op staat. Het liefst wil ik een vaste relatie met iemand die weet wat ze wil en in haar eigen behoeften kan voorzien. Tot dusver ontmoette ik interessante mensen, maar bleek het toch niet te klikken want het ging om laagopgeleide vrouwen, terwijl ik zelf hoogopgeleid ben. Dat vind ik jammer. Ze waren wel heel eerlijk en open. Bij hun profiel zeggen ze: “Wil je alleen maar sex? Swipe dan maar naar links”. Niet zo gek. Er zitten een hoop zogenaamd gelukkig getrouwde mannen op Tinder. Op de Whatsapp zijn vrouwen meer ad rem dan in het echt. Het schrikt mij niet af. Ik vind het juist grappig en merk snel genoeg of ik met een intelligent iemand te maken heb of niet.

Vervolgens kan ik al vlug met iemand in bed belanden. Snelle seks is geen taboe meer. Vrouwen nemen je mee naar huis als zíj daar zin in hebben, dat betekent niet per se dat ze sloeries zijn. Uiteindelijk zijn we allemaal op zoek naar die klik, maar door het snelle daten krijg je de tijd niet om hem te voelen. Dat is de grote valkuil; er is te veel keus. Ik denk daar steeds vaker over na, dat ik op deze manier nooit met één iemand echte diepgang bereik. Vroeger kocht je speelgoed bij die ene winkel op de hoek. Nu struin je dertig sites af om dat perfecte cadeautje te vinden. Zo is het ook met Tinder; het veroorzaakt keuzestress in de liefde.”

Deze interviews zijn verschenen in LINDA. (2015)